Projekcija filma ‘Sacco & Vanzetti’ (1971)

Četvrtak
7.novembar 2019.

19:30h
@ Rizom /ns
—————–––

‘Sacco & Vanzetti’ je dokumentarna drama režisera Đulijana Montalda iz 1971, krajnje dirljiva dramatizacija događaja koji prate sudski proces Nikoli Saku i Bartolemeu Vanzetiju, dvojici anarhista, doseljenika iz Italije u SAD kojima je suđeno i presuđeno za zločin dvostrukog ubistva tokom pljačke 1920. u Južnom Brejntriju, Masačusets, iako ni jedan ni drugi nisu bili ni blizu mesta ovih dešavanja u dato vreme.
Celokupna američka javnost ubrzo postaje svesna da je u pitanju politički proces koji se svodi na proganjanje ljudi zbog njihovog porekla i iznad svega zbog čvrstih anarhističkih ideala, koji do punog izražaja dolaze tokom samog isleđivanja. Posle maratonskog i očigledno pristrasnog sudskog procesa, porota 14. jula 1921. proglašava Saka i Vanzetija krivim za prvostepeno ubistvo, nakon čega sledi talas protesta i negodovanja zbog ovakve odluke i tvrdoglavosti suda da preispita presudu.
Do 1927, bezmalo u svakom većem američkom i evropskom gradu održavaju se protesti u njihovo ime; ovom spisku treba dodati i Tokio, Sidnej, Sao Paolo, Rio de Ženeiro, Buenos Ajres i Johanesburg. Uprkos ovim pritiscima, ali i apelima vodećih svetskih pisaca, umetnika i akademika toga doba, Sako i Vanzeti su pogubljeni na električnoj stolici 23. avgusta 1927. godine, što je propraćeno žestokim neredima u Parizu, Londonu i drugim metropolama.
Kasnije, 1977. guverner Masačusetsa Majkl Dukakis izdaje saopštenje u kojem potvrđuje kako je Saku i Vanzetiju nepravično suđeno i presuđeno.

* film je titlovan na srpski, za šta veliko hvala Kkusiusk ♥
* posle filma, naravno – diskusija

This entry was posted in desavanja. Bookmark the permalink.