Skvoterske večeri – Okupacija Hambah šume

Četvrtak
14.novembar 2019.

19:30h
@ Rizom /ns
—————–––

Pozivamo vas u četvrtak, 14.novembra, od 19:30h, na događaj posvećen okupaciji Hambah šume u Nemačkoj i radikalnim metodama borbe protiv uništavanja prirode.

Hambah šuma, koju mnogi nazivaju poslednjom drevnom šumom u centralnoj Evropi, a koja je dom stotinama biljnih i životinjskih vrsta, već godinama se krči zbog iskopavanja lignita od strane jednog od najvećih evropskih zagađivača – kompanije RWE.
Svake godine RWE očisti oko 200 hektara šume kako bi proširila područje rudnika, pa je danas ostalo tek deset posto od 5500 hektara, na kolikoj se površini šuma prostirala pre nego što je započelo crpljenje lignita. Zbog proširenja rudnika, kompanija je ne samo šumu sravnila sa zemljom već su u tom procesu iseljavana cela naselja. Površinski rudnik Hambach najveći je emiter CO2 u celoj Evropi.
Kako bi sprečili dalju seču i alarmirali javnost o enormnoj devastaciji prirode od strane RWE, ljudi od 2012.godine okupiraju/skvotiraju šumu, žive u kućama na drveću, prave barikade i organizuju različite direktne i sabotažne akcije.

Na ovom događaju ćemo gledati kratke video klipove o okupaciji Hambah šume i razgovarati sa drugom koji je neko vreme proveo tamo a koji će sa nama podeliti svoje utiske i iskustva u vezi sa razlitičim metodama borbe koji se tamo primenjuju kao i informacije o trenutnoj situaciji.

// razgovor će biti na srpskom, a ulaz je naravno slobodan

This entry was posted in desavanja, General. Bookmark the permalink.