Bez bogova, bez gospodara // 3.deo: U znak sećanja na poražene (1922–1945)

Utorak
8.oktobar 2019.

20h
@ Rizom /ns
—————–––

Pozivamo vas da u utorak, 8. oktobra od 20h, nastavimo sa gledanjem dokumentarne trilogije “Bez bogova, bez gospodara”, odnosno na projekciju 3. dela: “U znak sećanja na poražene (1922–1945)”.
Posle projekcije, naravno – diskusija.

~~
Treći deo “Bez bogova, bez gospodara” počinje u Sjedinjenim američkim državama za vreme Depresije i sudskim procesom u kom su dvojica anarhista – Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti – osuđeni na smrt zbog svojih uverenja, iako država protiv njih nije imala praktično nikakve dokaze. Bilo je to doba u kom su anarhisti okarakterisani kao bacači bombi, pijanice i boljševici. Za državu koja je sindikalizam i bilo koji vid borbe za prava radnika videla kao pretnju po svoj opstanak, anarhisti nisu smeli biti tolerisani, pa su se vlada i policija udruživali i sa organizovanim kriminalom kako bi se borili protiv anarhista.
“U znak sećanja na poražene (1922–1945)” bavi se i aproprijacijom anarhizma od strane komunista, i anarhističkog simbolizma od strane fašista u Francuskoj, Italiji i Španiji, kao i detaljnim uvidom u Špansku revoluciju 1936, koja je u Kataloniji bila izrazito anarhistička. Izuzetni snimci iz Barselone prikazuju neometano funkcionisanje života u gradu koje se odvija uglavnom na anarhističkim principima, sa kolektivnim ogranizacijama i kompanijama, bez birokratije i šefova.

S porazom Španske republike, pritešnjeni između staljinista, fašista i kapitalista, anarhisti su se našli u rasulu, nemajući se kome politički okrenuti dok se Drugi svetski rat preteći nadnosio nad svet. Činilo se da je anarhistički pokret osuđen na propast. Ali, da li je bio?

 

This entry was posted in desavanja, General. Bookmark the permalink.